Menu
Models
Menu

Porsche Classic presents: Evolution of Perfection

A Porsche Centrum Budapest immáron második alkalommal lépett színre a klasszikus értékeket modern környezetben is értékállónak bemutató kampányával. A tavalyi képzőművészeti pályázat sikere nyomán idén a zenében tett le valami egészen újat az asztalra Árvay Péter marketingvezető ötlete nyomán a Porsche Centrum Budapest: Fejes Kriszta zongoraművész, valamint a Žagar és a Jazzical Trio közreműködésével október 17-én, hétfőn a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül került megrendezésre a Várkert Bazárban a Porsche Classic Presents: Evolution of Perfection koncert, ami óriási sikert aratott. A teltházas rendezvényen a közönség vastapssal jutalmazta az egyedi hangzásvilágot és a rendkívül magas színvonalú produkciót, ami így tökéletesen rímelt a Porsche értékrendjéhez.

„Klasszikus zenét átdolgozni, modern stílusokkal keverni egy igazán komplex kihívás” – mondta Káel Norbert, a Jazzical Trio zeneszerzője, amikor a Porsche Classic Presents: Evolution of Perfection zenei projekthez történő csatlakozásának inspirációjáról mesélt. Persze nem is számíthatunk másra, mint komplex kihívásra, ha a fiatal tehetségeknek olyan nagy zeneszerzők munkáit kell újraértelmezniük, mint J.S. Bach, Satie és Bartók, miközben a cél nem volt kevesebb, mint a Porsche már klasszikus státuszban lévő autóinak művészi tökéletességét és értékállóságát a zene nemzetközi nyelvére lefordítani. A koncert után viszont kijelenthetjük: a tehetségek tökéletesen elérték céljukat.

„A Porschénál egy klasszikus formát alakítanak a mérnökök újra és újra, mindig szebbre, mindig jobbra” – ezt már a Porsche márkaigazgatója, Aradi Géza mondta, amikor a fúziós zene és a Porsche Classic modellek közötti párhuzamról beszélt még a koncertet megelőzően. Az elmúlt hosszú évtizedek alatt a Porsche márka az autógyártást művészi szintre emelte, amelynek meghatározó sajátossága a művészi kivitelezés és a kimagasló teljesítmény. Ezt a Porsche magyarországi képviseleténél, a Porsche Centrum Budapestnél is különösen fontosnak tartják, éppen ennek köszönhető, hogy a világon hatodikként a Sze-rémi úti Porsche szalon kapta meg a Porsche Classic partneri státuszt. És ahogy az idei koncertet, úgy a tavalyi „A művészet örök” kampányt is ez a büszkeség inspirálta.

A koncert műsorának fókuszában a változás, az átalakulás állt – erre utalt az előadás címe is. A „perfection”-t, vagyis a tökéletességet a koncert során felcsendülő klasszikus alapművek jelentik, az „evolution” kifejezés pedig a program kortárs hangvételére, szemléletére vonatkozik. A kezdeményezés egyedülállónak számít, az eredeti művek ihletése nyomán egymáshoz nehezen kapcsolható feldolgozások csendültek fel, ami első hallásra szokatlannak tűnhet, de a végeredmény magáért beszélt. A feldolgozások két fázisban történtek: az eredeti darabok elhangzását követően a művek jazzes újraértelmezéssel, majd kortárs, modern hangszerelésű, elektronikus formában szólaltak meg. A háromfázisú koncertegységek nagyszabású, egybefüggő kompozíciókká forrtak össze.

A dinamizmusra, a folyamatos változásra az izgalmas hangszerelés is garanciát jelentett: Fejes Kriszta fantasztikus zongorajátéka után a Jazzical Trio intenzívebb, groove elemekkel tarkított zenével jelentkezett, míg a Zságer Balázs nevével fémjelzett Žagar egészen új hangzást kölcsönzött a klasszikus dallamoknak. Október 17-e után elmondhatjuk: a Porsche Centrum Budapest és a Porsche Classic nem csak művészien kivitelezett autókkal és formákkal, hanem örökérvényű zeneművek inspirálásával is nyomot hagyott a világban.

Video:

Porsche Classic Presents: Evolution of Perfection 2016